Művészeti Kar alakult az Egyetemen

MŰVÉSZETI KAR ALAKULT A SZÉCHENYIN

https://www.youtube.com/watch?v=EWUIucjMbe8&feature=share

Januártól kilenc kara lett a győri Széchenyi István Egyetemnek: a jelenlegi nyolc mellé Palkovics László oktatási államtitkár december 21-én jelentette be a Művészeti Kar megalakulását. Az új kar alapját a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet adja.

Kisalföld, 2016.12.22. újságcikk
Zsenák-Kiss Szimóna

A művészeti képzés fejlesztésére az adott lehetőséget Győrben, hogy a Széchenyibe olvadt az Apáczai Csere János-kar, ahol képző- és táncművészeti oktatás is folyik a tanítóképzés keretében. A művészeti kar három tanszékkel alakul: zenekari hangszerek tanszék, szólóhangszerek- és művészetelmélet tanszék, vizuális művészetek tanszék. Ez utóbbi teret adhat képző- és táncművészeti képzésnek, amely teljesen új irány lenne a Széchenyi számára, s a művészeti képzés kiteljesedését jelentené.

Ruppert István, a zeneművészeti intézet igazgatója, januártól az új kar dékánja ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „A karrá fejlődés a több évtizedes zenei tevékenységünk, szakmai sikereink elismerése. Egyelőre a zene képezi a kar jelenét, az egyéb művészeti képzésekkel való bővítés a távolabbi jövő lehet. Most az építész- és tanítóhallgatók képző- és táncművészeti oktatása tartozik majd a vizuális művészetek tanszék profiljába, az azokat oktató, művészi diplomával rendelkező kollégák bázisa lesz.” Hozzátette ugyanakkor, hogy a képző- és táncművészek felsőfokú képzése távolabbi célkitűzés lehet, az újabb lehetőséget jelenthet a Széchenyi számára.

A többoldalú művészeti képzést az is indokolná, hogy Győrben működik az ország egyik legnívósabb tánc- és képzőművészeti általános és középiskolája. „Régi vágyunk teljesülne azzal, ha helyben lenne lehetősége diákjainknak arra, hogy továbbképezzék magukat. Partnerek vagyunk ebben, diákjaink nagy része nem menne el Győrből, ha itt szerezhetne művészi diplomát. A szakmát magas szinten művelő diákokat bocsátunk ki mind a képzőművészetet, mind a táncművészetet tekintve. Nemcsak Győr, hanem az egész Dunántúl művészeti bázisa vagyunk, amire lehet építeni felsőfokú intézményt” - vélekedett érdeklődésünkre Derczó Tibor, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium igazgatója. Kiss János, a Győri Balett igazgatója is az is ügy „támogatója”: „Nagyon boldog vagyok, hogy művészeti kar lesz Győrben, fontosnak tartom ezt a lépést. Az országban csak Budapesten folyik felsőfokú táncművészeti képzés jelenleg, de lenne Győrben is létjogosultsága. Az Audi-iskolában működik balettovi, itt van az ország egyik legjobb tánc- és képzőművészeti középiskolája is - ezek adnak egy utat, jól illeszkedne a táncművészet életpálya mdelljébe a helyi egyetemi képzés.”

Elérhetőség

Postacím:
Széchenyi István Egyetem
Művészeti Kar
9025 Győr, Kossuth L. u. 5.

Telefon:
+36 (96) 329-735 vagy +36 (96) 314-862

Fax:
+36 (96) 314-862

E-mail:
zene@sze.hu

Térkép

Megközelítés:
Tömegközlekedéssel - a Városháza előtt induló 1-es busszal
Gyalog a vasútállomástól / buszpályudvartól kb. 10 perces kényelmes sétával

Galéria

Művészeti Kar Eseménynaptára

Vizsgaidőszak vége 2020. július 11.
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.