Kedves Látogatónk!

ImageSzeretettel köszöntöm Önt a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének megújult honlapján. Iskolánk egyike a hat zenei felsőoktatási intézménynek. A győri felsőfokú zenei oktatás kezdetei a II. világháború utáni időszakra nyúlnak vissza.

Kezdetben az Állami Zeneművészeti Szakközépiskola keretein belül, majd 1966-tól önállóan, de még közös épületben - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Tagozatán folytatódott. Néhány év elteltével az intézmény felvette a "Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézete" nevet. Az Intézmény szervezetileg és szakmai felügyelet szempontjából a Zeneakadémia tagozataiként működött, és 1996-ban integrálódott a győri Széchenyi István Főiskolához, mely 2002-ben egyetemmé vált. A Széchenyi István Egyetem szervezeti átalakításával Intézetünk 2006. január 1-én felvette a győri származású világhírű hegedűművész, Varga Tibor nevét.

Intézményünkben az elindulás óta közel 1000 zenetanári diplomát adtunk ki. A nálunk végzett volt hallgatóinkat találhatjuk szerte az országban, elsősorban a Balatontól északra eső országrész zeneiskoláinak tanári karában. A győri és szombathelyi szimfonikus zenekarban, nyugat-dunántúli színházak zenekaraiban régi diákjainkat találjuk ugyancsak nagy számban.

Az oktató-nevelő munka mellett az órarendi kereteket messze túlszárnyaló, jelentős és nagy szakmai sikereket elérő együttesek jöttek  létre (Győri Leánykar, Győri Klarinét- és Ütőegyüttes, Egyetemi Zenekar, Győr Symphonic Band)

Intézményünkben hagyományosan zenekari- és kamaramuzsikusokat, zeneiskolai tanárokat képeztünk. A bolognai rendszer elindulásával először a BA alapszakok, majd 2010-től a tanári master szakok indítására kaptunk engedélyt.  2011-től lehetőségünk van fuvola, hegedű, klarinét, trombita és zongora hangszereken klasszikus hangszerművész MA képzésre hallgatókat felvennünk és diplomát adnunk. 2013-tól elindult az osztatlan zenetanárképzés, mely az osztott rendszerű zenetanárképzés helyébe lépett, a korábbinál kedvezőbb tantárgyi struktúrával és elosztással.

Az egységes tanárképzés pedagógiai-szakmai követelményeinek megfelelően a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet rendelkezik azokkal a tradicionális zeneiskolai és szakközépiskolai kapcsolatokkal, amelyek segítségével eredményes és sikeres  tanárképzés valósulhat meg. A hallgatók a zeneiskolai pedagógiai gyakorlatukat és a szakmódszertani iskolai gyakorlatukat a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában, a Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolában és  a Liszt Ferenc Zeneiskolában teljesíthetik.

Intézményünk az 1870-ben épített, jelentős műemléki értéket képviselő volt győri zsinagóga épületegyüttesében található. A gyönyörűen restaurált zsinagóga az ország egyik legszebb koncerttermévé vált, ahol a zenekari próbákat, a növendék- és diplomakoncerteket tartjuk.

Dr. Ruppert István igazgató

Elérhetőség

Postacím:
Széchenyi István Egyetem
Művészeti Kar
9025 Győr, Kossuth L. u. 5.

Telefon:
+36 (96) 329-735 vagy +36 (96) 314-862

Fax:
+36 (96) 314-862

E-mail:
zene@sze.hu

Térkép

Megközelítés:
Tömegközlekedéssel - a Városháza előtt induló 1-es busszal
Gyalog a vasútállomástól / buszpályudvartól kb. 10 perces kényelmes sétával

Galéria

Művészeti Kar Eseménynaptára

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
Elektronikus ZH nap 2018. október 26.
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00