Kedves Látogatónk!

Szeretettel köszöntöm Önt a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának régi honlapján, ahol a Kar zeneművészeti képzéseivel kapcsolatos fontos információk érhetők el. Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy a Művészeti Kar 2020-ban alakult szervezeti egysége, a Design Tanszék saját honlapot működtet, amely az alábbi címen található:
https://www.designcampus.hu/

IMG_5356_dekan.jpgIskolánk egyike annak a hat honi felsőoktatási intézménynek, melyek zeneművészeti képzést kínálnak. A győri felsőfokú zenei oktatás kezdetei a II. világháború utáni időszakra nyúlnak vissza. Kezdetben az Állami Zeneművészeti Szakközépiskola keretein belül, majd 1966-tól önállóan, de még közös épületben - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Tagozatán folytatódott. Néhány év elteltével az intézmény felvette a "Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézete" nevet. Az Intézmény szervezetileg és szakmai felügyelet szempontjából a Zeneakadémia tagozataiként működött három évtizeden keresztül. Az Intézet 1996-ban integrálódott a győri Széchenyi István Főiskolához, amely 2002-ben vált egyetemmé. A Széchenyi István Egyetem szervezeti átalakításával  2006. január 1-én a zenei fakultás felvette a győri származású világhírű hegedűművész, Varga Tibor nevét. A Varga Tibor Zeneművészeti Intézet 2017. január 1-én emelkedett kari rangra. A zeneművészeti képzések mellett 2021-től a Művészeti Kar legifjabb szervezeti egységének, a Design Tanszéknek keretein belül immáron építőművészet, tervezőgrafika, formatervezés szakokon, alap-, ill. mesterképzési szinten is folytathatnak tanulmányokat a győri egyetem hallgatói.

Intézményünkben az elindulás óta több mint 1000 zenetanári diplomát adtunk ki. A nálunk végzett volt hallgatóinkat találhatjuk szerte az országban, elsősorban a Balatontól északra eső országrész zeneiskoláinak tanári karában. A győri és szombathelyi szimfonikus zenekarban, nyugat-dunántúli színházak zenekaraiban régi diákjainkat találjuk ugyancsak nagy számban.

Az oktató-nevelő munka mellett az órarendi kereteket messze túlszárnyaló, jelentős és nagy szakmai sikereket elérő együttesek jöttek  létre (Győri Leánykar, Győri Klarinét- és Ütőegyüttes, Győri Egyetemi Zenekar, Győr Symphonic Band, Egyetemi Kórus).

A Művészeti Kar Szólóhangszerek és Művészetelmélet Tanszékén, valamint Zenekari Hangszerek Tanszékén hagyományosan zenekari- és kamaramuzsikusokat, hangszerművészeket, zeneiskolai tanárokat, művésztanárokat képzünk. A bolognai rendszer elindulásával először a BA alapszakok, majd 2010-től a tanári master szakok indítására kaptunk engedélyt.  2011-től lehetőségünk van klasszikus fuvola-, klarinét-, 2015-től hegedű-, trombita-, zongora-, 2019-től pedig gordonka- és oboaművész, továbbá fúvószenekari karnagy-művész MA képzésekre hallgatókat felvennünk és diplomát adnunk. 2013-tól elindult az osztatlan zenetanárképzés, mely az osztott rendszerű zenetanárképzés helyébe lépett, a korábbinál kedvezőbb tantárgyi struktúrával és elosztással.

Az egységes tanárképzés pedagógiai-szakmai követelményeinek megfelelően a Művészeti Kar rendelkezik azokkal a tradicionális alapfokú művészetoktatási és szakgimnáziumi kapcsolatokkal, amelyek segítségével eredményes és sikeres tanárképzés valósulhat meg. A hallgatók a zeneiskolai pedagógiai gyakorlatukat és a szakmódszertani iskolai gyakorlatukat a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban, a Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolában, továbbá a Liszt Ferenc Zeneiskolában teljesíthetik.

Intézményünk az 1870-ben épített, jelentős műemléki értéket képviselő volt győri zsinagóga épületegyüttesében található. A gyönyörűen restaurált zsinagóga az ország egyik legszebb koncerttermévé vált, ahol a zenekari próbákat, a hallgatói és diplomakoncerteket tartjuk.

Dr. Hontvári Csaba - dékán

Elérhetőség

Postacím:
Széchenyi István Egyetem
Művészeti Kar
9025 Győr, Kossuth L. u. 5.

Telefon:
+36 (96) 329-735 vagy +36 (96) 314-862

Fax:
+36 (96) 314-862

E-mail:
zene@sze.hu

Térkép

Megközelítés:
Tömegközlekedéssel - a Városháza előtt induló 1-es busszal
Gyalog a vasútállomástól / buszpályudvartól kb. 10 perces kényelmes sétával

Galéria

Művészeti Kar Eseménynaptára

Véradás 2021. október 19. 10:00 - 15:00
Hallgatói klubkoncert 2021. október 20.
Kurzuskiírási időszak vége 2021. október 22.
Szenátusi Ülés 2021. október 25. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2021. október 27. 08:00 - 15:00